## **PRE-REGISTRATION EDUCATIONAL COURSE STRUCTURE (58TH BATCH)**

## **THROUGH ONLINE MODE**

## From 25<sup>th</sup> Sept 2022 to 01<sup>st</sup> Oct 2022

	Day 1 25th Sept 2022, Sunday				
S. No.	Topic	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names	
	Inauguration & Welcome Address	15 Min.	09:45 AM – 10:00 AM	CMA Nisha Dewan, CEO	
1.	<ul> <li>Insolvency and Bankruptcy Reforms (Including Individual Insolvency)</li> <li>Report of the Bankruptcy Law Reforms Committee</li> <li>Report of the Joint Committee of the Parliament</li> <li>Report of the Insolvency Law Committee Amendments in IBC, 2016</li> <li>Legislative Guide on Insolvency Law of UNCITRAL, Cross border Insolvency, Group Insolvency, world bank principles for effective Insolvency, Individual Insolvency</li> </ul>	2 hours	10:00 AM –12:00 Noon	Mr. V Sivasubramanian, IP	
	TEA BREAK	15 Min.	12:00 Noon - 12:15 PM		
2.	<ul> <li>I. Taking over the Corporate Debtor as IRP /RP</li> <li>Finance- Collection of crucial accounting records from Tally/published accounts/schedules/Notes/other sources of data</li> <li>Labour</li> <li>Assessment of Security</li> <li>Valuation and its analysis</li> <li>Essential Services</li> <li>Litigations and its status</li> </ul>	1 hour	12:15 PM – 01:15 PM	Mr. Snehal Kamdar, IP	
	Lunch Break	30 Min.	01:15 PM- 01:45 PM		

	<ul> <li>II. Notices, Meetings and Records:</li> <li>First Notice to the Director(s), Managers, staff and other employees</li> <li>Letters to be send to all the regulators, authorities regarding the initiation of CIRP</li> <li>Meeting with the Senior Management and staff</li> <li>Setting up MIS for CIRP monitoring by IRP/RP</li> <li>Safeguards: including Insurance for Prof. Liability, Physical Security, etc.</li> <li>Dealing with hostile situations</li> </ul>	2 hours	01:45 PM – 03:45 PM	Mr. Snehal Kamdar, IP
	TEA BREAK	15 Min.	03:45 PM - 04:00 PM	
3.	<ul> <li>Fees and Expenses</li> <li>Fee as IRP / RP</li> <li>Insurance</li> <li>Valuers and Other Professionals</li> <li>Other Expenses</li> <li>Cost Management during CIRP period Cost Disclosures</li> </ul>	2 hours	04: 00 PM – 06:00 PM	Dr. Debajyoti Ray Chaudhuri, MD & CEO, NeSL

	Da 26 <sup>th</sup> Sept 202	y 2 22 (Monday)		
C N-	Thereis	Tatal	The second	Es sulta Nama a
S. No.	Торіс	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names
4.	I. Drafting and Filing of Applications a. for initiation of CIRP on behalf of: • Financial Creditor • Operational Creditor • Corporate Debtor b. List of Creditors and Constitution of COC c. Progress Report	2 hours	09:00 AM – 11:00 AM	Mr. Sumit Shukla, IP
	<ul> <li>II. Drafting and filing of other Miscellaneous</li> <li>Applications such as: <ul> <li>a. Extension</li> <li>b. Exclusion period u/s 19(2)</li> <li>c. Seeking directions for specific issues that may come up Case Laws relating to Admission for CIRP</li> </ul> </li> </ul>	1 hour	11:00 AM – 12:00 Noon	Mr. Sumit Shukla, IP
	TEA BREAK	15 Min.	12:00 Noon - 12:15 PM	
5.	<ul> <li>I. Managing the Corporate Debtor</li> <li>Going Concern as IRP /RP</li> <li>Interim Finance</li> <li>Statutory Compliances</li> <li>Understanding and managing the Corporate Finances</li> <li>Dealing with hostile situations</li> <li>II. Familiarization with Information Utility (IU)</li> <li>III. Understanding the Role and limitations of an IRP/RP/AR/Liquidator</li> </ul>	1 hour	12:15 PM - 01:15 PM	Mr. Sutanu Sinha, IP
	LUNCH BREAK	30 Min.	01:15 PM - 01:45PM	

	I. Managing the Corporate Debtor Going Concern as IRP /RP Interim Finance Statutory Compliances Understanding and managing the Corporate Finances Dealing with hostile situations II. Familiarization with Information Utility (IU) III. Understanding the Role and limitations of an IRP/RP/AR/Liquidator TEA BREAK	2 hours 15 Min.	01:45 PM - 03:45 PM	Mr. Sutanu Sinha, IP
			03:45 PM - 04:00 PM	
6.	Pre-Packaged Insolvency Resolution Process	1 hour	04:00 PM - 05:00 PM	Ms. Pooja Bahry, IP
7.	<ul> <li>Familiarisation with Forms and Formats under:</li> <li>Insolvency and Bankruptcy (Application to Adjudicating Authority) Rules,2016</li> <li>IBBI (Insolvency Resolution Process for Corporate Persons) Regulations,2016</li> <li>IBBI (Liquidation Process) Regulations,2016</li> <li>IBBI (Voluntary Liquidation Regulations)2017</li> <li>IBBI (Inspection and Investigation Regulations,2017</li> <li>IBBI (Grievances and Complaint Handling Procedure) Regulations, 2017</li> </ul>	1 hour	05:00 PM - 06:00 PM	Mr. Vishnu Upadhyay, IP

	Day 3 27 <sup>th</sup> Sept 2022 (Tuesday)				
S. No.	Торіс	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names	
8.	I. Appearance before Adjudicating/Appellate Authority Court Procedures and practices	2 hours	09:00 AM-11:00 AM	Mr. TSN Raja, IP	
	TEA BREAK	15 Min.	11:00 AM-11:15 AM		
	<ul><li>II. Witness the Proceedings before:</li><li>NCLT</li><li>NCLAT</li></ul>	2 hours	11:15 AM- 01:15 PM	Mr. TSN Raja, IP	
	LUNCH BREAK	30 Min.	01:15 PM- 01:45 PM		
	III. Highlights of important and landmark judgements (including big cases)	1 hour	01:45 PM-02:45 PM	Mr. TSN Raja, IP	
	IV. Moot court session TEA BREAK	15 Min.	02:45 PM-03:00 PM		

<ul> <li>9. Conduct the first meeting of the COC and subsequent Meetings: <ul> <li>Notices</li> <li>Invitation</li> <li>Agenda</li> <li>Meeting &amp; Video Meeting</li> <li>Voting &amp; E-Voting</li> <li>Minutes</li> <li>Drafting of minutes</li> <li>Mock COC</li> </ul> </li> </ul>	3 hours	03:00 PM-06:00 PM	Ms. Sujata Chattopadhyay, IP
---	---------	-------------------	------------------------------

	Day 4 28 <sup>th</sup> Sept 2022 (Wednesday)				
S. No.	Торіс	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names	
10.	<ul> <li>Resolution Plan</li> <li>Mandatory Content</li> <li>Contravention and compliances of Other Law</li> <li>Dues of Stakeholders</li> <li>Case Laws</li> <li>Approval by COC</li> <li>Filing before Adjudicating Authority</li> <li>Managing and Monitoring Corporate Debtor Post Approval of Plan</li> <li>Model Resolution Plan</li> </ul>	3 hours	09:00 AM - 12:00 NOON	Mr. Rajendra Mohanlal Ganatra, IP	
	TEA BREAK	15 Min.	12 NOON- 12:15PM		
11.	<ul> <li>Moratorium</li> <li>Essential Services</li> <li>Proceeding against Guarantor</li> <li>Assets of Guarantor to Corporate Debtor</li> <li>Case Laws</li> </ul>	1 hour	12:15PM-01:15PM	Mr. Pratim Bayal, IP	
	LUNCH BREAK	30 Min.	01:15 PM- 01:45 PM		
12.	Practical issues faced by IPs during CIRP	1 hour	01:45 PM - 02:45 PM	Mr. Sandeep Goel, IP	
	Reporting and Monitoring Compliances under IBC of Ips	1 hour	02:45PM - 03:45 PM	Mr. Sandeep Goel, IP	

	TEA BREAK	15 Min.	03: 45PM - 04:00 PM	
14.	I. Information Memorandum <ul> <li>Preparation</li> <li>Modification</li> <li>Circulation</li> <li>Access</li> </ul> <li>II. Model IM/RFRP preparation session</li>	2 hours	04:00 PM-06:00 PM	Mr. Amit Sharma, IP

	Day 5 29 <sup>th</sup> Sept 2022 (Thursday)					
S. No.	Торіс	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names		
15.	<ul> <li>I. Eligibility for Resolution Applicants</li> <li>Commercial</li> <li>Antecedents</li> <li>Section 29A read with Reg. 36A(8) and (9)</li> </ul>	2 hours	09:00 AM -11:00 AM	Mr. Kapil Dev Taneja, IP		
	TEA BREAK	15 Min.	11:00 AM - 11:15 AM			
	<ul> <li>II. Invitation and Evaluation of Resolution Plan</li> <li>EOI</li> <li>RFP</li> <li>Data Room</li> <li>Evaluation Matrix</li> </ul>	2 hours	11:15 PM-01:15 PM	Mr. Kapil Dev Taneja, IP		
	LUNCH BREAK	45 Min.	01:15 PM-02:00 PM			
16.	I. Detection and filing for Preferential Transactions Undervalued Transactions Fraudulent Transactions Extortionate Credit Transactions II. Forensic Audit/Transaction Audit Understanding CIRP Reg. 35(A) and 39(2)	3 hours	02:00 PM – 05:00 PM	Mr. Sivarama Prasad, IP		
17.	Personal Guarantors to Corporate Debtors	1 hour	05:00 PM – 06:00 PM	Mr. Nilesh Sharma, IP		

Day 6 30 <sup>th</sup> Sept 2022 (Friday)			
S. No. Topic	Total Time (Hours)	Time	<b>Faculty Names</b>
<ul> <li>18. Liquidation Process <ul> <li>Initiation of Liquidation</li> <li>Powers and Duties of Liquidator</li> <li>Preparation of Liquidation Estate</li> <li>Manner and Mode of sale of assets</li> <li>Waterfall on the Distribution of Assets</li> <li>Dissolution of Corporate Debtor</li> <li>Liquidation as going concern</li> <li>Voluntary Liquidation</li> </ul> </li> </ul>	2 hours	09:00AM-11:00 AM	Ms. Pooja Bahry, IP
TEA BREAK	15 Min.	11:00 AM-11:15 AM	
Liquidation Process <ul> <li>Initiation of Liquidation</li> <li>Powers and Duties of Liquidator</li> <li>Preparation of Liquidation Estate</li> <li>Manner and Mode of sale of assets</li> <li>Waterfall on the Distribution of Assets</li> <li>Dissolution of Corporate Debtor</li> <li>Liquidation as going concern</li> <li>Voluntary Liquidation</li> </ul>	2 hours	11:15 AM-01:15PM	Ms. Pooja Bahry, IP
LUNCH BREAK	30 Min.	01:15 PM- 01:45 PM	

19.	Claims with Examples <ul> <li>Verification</li> <li>Rejection</li> <li>Disputed Claims</li> <li>Contingent Claims</li> <li>Appeals</li> <li>Constitution of COC</li> <li>Practical issues</li> </ul> TEA BREAK	2 hours 15 Min.	01:45 PM-03:45 PM 03:45 PM - 04:00 PM	Mr. Nilesh Sharma, IP
20.	<ul> <li>Governance</li> <li>Duties and responsibilities of IPs (with Case Laws)</li> <li>Code of Conduct</li> <li>Ethics</li> <li>Professional Standards</li> <li>Conflict Management</li> <li>Reporting Mandates</li> <li>Protection available to IPs (with case laws)</li> <li>Errors and Omissions of Ips</li> </ul>	2 hours		Mr. Madhusudhan Sharma, IP

	Day 7 01 <sup>st</sup> Oct 2022 (Saturday)				
S. No.	Торіс	Total Time (Hours)	Time	Faculty Names	
21.	<ul> <li>Management</li> <li>Entrepreneurship</li> <li>Business Process Management (Reengineering &amp; Re-structuring)</li> <li>Decision making,</li> <li>Behavioural finance</li> <li>Technology in CIRP/Liquidation etc. processes</li> <li>Leadership</li> <li>Communication</li> <li>Negotiation</li> <li>Personality</li> <li>Managing people and conflicts</li> </ul>	3 hours	09:00 AM – 12:00 NOON	Dr. S K Gupta, MD – ICMAI RVO	
	TEA BREAK	15 Min.	12:00 NOON - 12:15 PM		
22.	<ul> <li>Disciplinary Aspects</li> <li>IBBI (Insolvency Professionals) Regulations, 2016</li> <li>IBBI (Grievances and Complaint Handling Procedure) Regulations, 2017</li> <li>IBBI (Insolvency Professionals Regulations, 2016)</li> <li>Grievance mechanism (procedural aspect and its seriousness)</li> <li>Disciplinary mechanism (procedural aspects and its seriousness)</li> </ul>	2 hours	12:15 PM-02:15 PM	Shri. Saji kumar, Joint Secretary Ministry of Law & Justice	
	MCQ-Online test	30 Min.	02:15PM- 02:45 PM		

-----End of Program-----